Info

Bokbanditerna

En helt oberoende podcast som recenserar litteratur efter eget tycke och smak. Ungefär så långt ifrån Babel som man kan komma inom samma genre. Tom & Nils bjuder på underhållning för alla. Facebook: Bokbanditerna Mejl: bokbanditerna@gmail.com Instagram: bokbanditerna
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Bokbanditerna
2020
May
April
February


2019
November
October
September
July
June
May
April
March
February
January


2018
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
August
June
May
April
March
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2017
Dec 6, 2017

I samband med att vårt grannland firar 100 år av självständighet så har Tom läst, eller snarare lyssnat på, en bok om landsfadern Emil Gustaf Mannerheim. Boken är skriven av allas vår populära historieberättare Herman Lindqvist. Lyssna! 

Nov 16, 2017

Klassiker på tapeten när Banditerna går igenom Hjalmar Bergmans succéroman "Markurells i Wadköping" från 1919. En ganska ny bok. Vi går även igenom Edvin Adolphsons gestaltning av Hilding Markurell från 1968 samt förändringar i det svenska språket. Mycket nöje! 

Nov 9, 2017

Vi tar tempen på Natur & Kulturs utgivningschef inom akademisk pedagogik Niklas Gårdfeldt Leavy. Vi får ta del av kontrasterna mellan att ge ut böcker och att bli utgiven. Vi har såklart läst den första boken i hans triologi Stockholm calling. Boken heter Nattviol och blir en resa i alternativ sex, Värmland och vargfrågan. 

Aug 11, 2017

Bokbanditerna är tillbaka från sommardvalan med besked. Denna gång recenserar vi den förra verkställande direktören på mediekoncernen Bonnier, och alltjämt författaren, Jonas Bonnier och hans nya alster. Han har nämligen skrivit en roman baserad på ett av de mest spektakulära rånen i Sveriges historia; Helikopterrånet. Vi hinner även med ett förvirrat samtal om 90-talets ungdomsfilmer(rundsparkar och kärlek i Kungsträdgården) samt beröra sommarens sommarpratare. Mycket nöje! 

Jun 27, 2017

Hon har toppat försäljningslistorna med boken Störst av allt. Malin Persson Giolito har gjort en rättegångsthriller med bravur och Tom har läst den. Nisse snöar in sig i en lång utläggning om olika bokformat och vi berättar också lite om hur det är att läsa sig igenom råmanus som skickas till förlag. Mycket nöje!

Jun 17, 2017

Vi fortsätter recensionståget av de stora klassikerna. I dagens avsnitt ligger en av 1900-talets viktigaste böcker under bokbanditluppen, nämligen George Orwells 1984. Ett framtidsscenario där storebror terroriserar och ständigt övervakar befolkningen. Vi hinner även med att tala om sociala medier, övervakning contra terrorism och om Burma egentligen heter Burma. I vanlig ordning skjuter vi från höften och både träffar och missar poänger och fakta. Mycket nöje. 

May 2, 2017

Klassikerdags hos Bokbanditerna. Vi tar oss i dag an den tyske storförfattaren Thomas Manns mästerverk Huset Buddenbrook - en familjs förfall. Det är vår andra nobelpristagare och det är med nöje som vi förflyttar oss till tyskt 1800-tal. Närmare bestämt hem till familjen Buddenbrook och deras handelshus - i fyra generationer. Plommonpudding och cigarrök. Vi hinner naturligtvis även med att prata om annat, bland annat har Tom varit och sett en Shakespeare-pjäs, som spelades helt utan rekvisita. Mycket nöje!  

Apr 20, 2017

Harry "Kvisten" Kvist vandrar ut från Långholmens fängelseportar, ut på gatorna i 30-talets Stockholm, och rakt in i ett mordmysterium. Tom har läst Martin Holméns hyllande bok "Nere för räkning" och vi dissekerar vad den handlar om. Vi hinner i vanlig ordning med en del annat också. Framtidsseminarier bland annat. Mycket nöje!  

Mar 30, 2017

I dagens avsnitt gästas studion av ingen mindre än Ian Wachtmeister. Ian berättar om sitt liv. Tar avstamp i barndomen och berättar vidare om sin tid som politiker, författare, företagsledare och entreprenör. Det delas även ut ett par slängar med sleven, till såväl nutid som dåtid. Tyvärr hade vi ett debacle med ljudinspelningen och hoppas därför att ni har överseende med det och kan njuta av programmet ändå. Vi hade väldigt kul med mr Oddbird.

"Trevlig knarkarkvart ni har" - Ian Wachtmeister. 

Mar 15, 2017

Idag pratar vi Starwars och kidnappning. True crime i bokform. En svensk escort-tjej blir neddrogad och bortförd i rullstol. Hon vaknar upp inne i en nygjuten bunker på den skånska landsbygden. Kidnapparen är en läkare som har gått igenom förfarandet i 5 år inne i sitt eget huvud. Han blev "bunkerläkaren" i massmedia. Det är en sann historia, och vi har läst boken. Trevlig lyssning! 

 

Jan 16, 2017

Årets första avsnitt bjuder på en kavalkad av godbitar. Hur har Netflix fått Nisse att bli Januarivegetarian? Ett avsnitt för reflektion och framtidsoptimism. Kaninjägaren är det senaste tillskottet i Keplers läskiga serie. Det visar sig inte finnas en enda normal karaktär och boken är som klippt och skuren för Hollywoods actionkameror. Till det nya året verkar vi ha blivit lite ringrostiga i poddandet och en harang av feltagningar och missuppfattningar tycktes för skojig för att klippas bort. Hoppas att du tycker att det är lika kul som vi! Mycket nöje!

1